måndag 10 januari 2011

USA.s eroderande ekonomi orsakar extremism

De flersta tidningars ledarsidor kommenterar den tragiska händelsen i Tucson, Arizona då en 22-årig vettvilling sköt den demokratiske kongressledamoten Gabrielle Giffords i huvudet och vid samma tillfälle mördade sex andra personer.
I allmänhet anser ledarskribenterna att den förvirrade mördaren triggats av den allt råare retorik som utvecklats i den amerikanska politiken. Främst har den s.k. Tea-Partyrörelsen och den republikanske presidentkandidaten Sarah Palin som står för det allt grövre sättet att argumentera.
Tea party-rörelsen har t.ex. publicerat en karta där de med kikarsikte visar vilka demokratiska politiker de vill få bort. Vid kartan uppmanar de sina anhängare att ladda om och sikta. En av de demokratiska politikerna på listan var Gabrielle Giffords.

Det är möjligt att detta är den utlösande orsaken till att den troligen sinnesförvirrade mördarens dåd.
Men vad beror den hårdare och ner hänsynslösa retoriken på? Varför ökar motsättningen mellan de ultrakonservativa och den liberala ”vänstern” i USA?

Extrema rörelser, till vilka man får räkna Tea-Partyrörelsen, dyker alltid upp i samhällen med stora sociala motsättningar och där den ekonomiska basen är på väg att erodera.
Tyvärr är det ännu politiskt demokratiska USA ett sådant samhälle. Hög arbetslöshet, stora sociala och ekonomiska klyftor, urgröpta statsfinanser och en enorm utlandsskuld skapar allt mer desperata och extrema rörelser. Kampen om fördelningen av de minskade resurserna blir alltmer desperat. Exempel i USA är striderna om sjukvårdsreformen och skattepolitiken.
Detta påverkar hela det politiska etablissemanget och de politiska motsättningarna skärps ytterligare.

DN

SvD

Sydsvenskan
AB
SvD

SvD

Se även min blogg ”Dårarnas paradis”

Inga kommentarer: