onsdag 13 januari 2010

Grekland, Puntila och kapitalismen

I går anklagade Europeiska kommissionen Grekland för att ha förfalskat uppgifter om landets offentliga finanser, att ledningen tillåter politiska påtryckningar och för att staten presenterar missledande statistik.
Faktum är att Greklands statsfinanser har misskötts av en borgerlig regering sedan 2007.
Men i höstas fick den socialdemokratiska partiet PASOK makten tillbaka och har lovat att införa drastiska åtstramningar för att komma tillrätta med statens dåliga ekonomi.
Greklands nuvarande premiärminister, socialdemokraten George Papandreou, erkänner att korruption är en folksjukdom och svor att göra statistiska byrån politiskt oberoende.
Frågan är om väljarna i nästa val accepterar åtstramningarna. De senaste decennierna har höger och vänster skiftat vid makten. Resultatet påminner om Puntila och hans dräng Matti. Puntila är snäll när han är full och elak när han är nykter. Löften ena dagen tas tillbaks nästa. Gården sköts utan långsiktighet och konsekvens.
Tillståndet är ett demokratiskt dilemma som i Grekland några gånger lösts på ett odemokratiskt sätt. Ja, det finns naturligtvis fler historiska exempel på där det politiska kaoset lett till väljarnas politikerförakt som sedan banat väg för diktatur.
Men Brecht skildrade varken ett fyllo eller Greklands politik. Historien om Puntila handlar om kapitalismens ekonomiska ordning med sina kriser och euforiska uppgångar.

Puntila/Matti går på Stockholms stadsteater.
Financial Times skrev om Grekland
Om kapitalismen finns inget vettigt utgivet sedan 1867.

Inga kommentarer: